15 Maddede Türkiye’nin Dijital Tablosu: We Are Social 2021 Türkiye Raporu!

Gamze Nurluoğlu
8 min readFeb 15, 2021

Ha geldi, ha gelecek derken beklenen rapor geldi! Türkiye’nin dijital verilerini içeren We Are Social Turkey 2021 karşınızda!

Geçtiğimiz haftalarda We Are Social 2021 dünya geneli raporunu; 20 Maddede We Are Social 2021 Raporu-Dünyanın Dijital Karnesi (2020 Karşılaştırmalı) yazısı ile incelemiş ve içerisinden Türkiye ile ilgili çıkarımlar yapmıştık. Bir yandan da aklımız bu rapordaydı ama :)

Rapor toplamda 103 slayt. Başta yine global veriler var. Sonraki 87 slaytı ise Türkiye verileri oluşturuyor. Her yıl olduğu gibi size hızlıca göz atabilmeniz için bir özet hazırladım. Dikkatinizi çekerim özet diyorum analiz değil :)

Bu yıl şöyle bir fark var ama; tüm slaytlarda karşılaştırma yapmayacağız! Çünkü We Are Social rapor ile birlikte yayımladığı açıklamalarda; bu yıl raporlara özellikle sosyal medya tarafında geçmiş yıllardan farklı kaynaklar dahil ettiğini, bazı verilere farklı metotlarla yer verdiğini bu nedenle önceki yıllarla karşılaştırma yapmamızın bizi yanıltabileceğini açıkladı. Bu yüzden ben de bazı noktalarda karşılaşma yaptım sadece.

Hazırsanız her yıl olduğu gibi hemen başlayalım mı? :)

1) Türkiye’de internet, mobil ve sosyal medya kullanım istatistikleri nasıl değişti?

Verilere baktığımızda; Türkiye’de internet kullanıcı sayısının 3,7 milyon ile %6 arttığını görüyoruz.

Sosyal medya kullanıcı sayısının ise 6 milyon ile %11 artış gösterdiğini görülüyor. Bu veri ile birlikte Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayımız Ocak 2021'de toplam nüfusumuzun % 70,8'ine eşit.

2) Cihaz kullanım dağılımı nasıl?

Pandemi ile birlikte 2020 oldukça dijitalleştiğimiz bir yıl olmuştu. Bu durum internet ve sosyal medya kullanımına yansıdığı gibi cihaz kullanımlarına da yansıdı ve tüm kategorilerde artış gözlemlendi.

3) İnternette ne kadar zaman harcıyoruz?

Günde ortlama 7 Saat 57 dakikayı internette geçiriyoruz. Geçen yıl bu zaman; 7 saat 29 dakikaydı. Sosyal medyada ne kadar zaman geçiriyoruz derseniz 2 saat 57 dakika.

Hala Podcast dinleme alışkanlığının ülkemizde tam olarak oturmadığı görülüyor. Günde sadece 36 dakika ayırıyormuşuz.

Peki mobil internete ne kadar süre harcıyoruz derseniz onun istatistikleri de hemen yanda.

Hangi tarayıcıları kullanıyoruz derseniz %75 ile Chrome lider :)

%0,7'lik Internet Explorer için ne diyebiliriz bilemedim :)

4) En çok hangi web siteleriniz ziyaret ettik? Alexa, Similarweb ve Semrush’a göre Türkiye’deki en çok ziyaret web sitelerinin sıralamaları.

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl Semrush’un sıralaması da rapora dahil olmuş. 3 farklı platform da benzerlik gösteriyor.

Online eğitime geçilmesi ile birlikte grafikte dikkat çekenler; EBA, Zoom, meb.gov.tr.

Dikkat çeken bir diğer veri ise sozcu.com’un; Semrush’ta 4. sırada, Similarweb’de 11. sırada, Alexa’da 20. sırada olması :)

Bu yıl yeni eklenen grafiklerden biri; Semrush’a göre en çok trafik alan web sitelerinin sosyal medyadan aldığı trafiklerin dağılımı. Şöyle ki;

Tabi bir de bu trafiğin yine Semrush’a göre demografik yapısı da yeni eklenmiş rapora. O da şöyle:

5) Google’da 2020 yılında en çok hangi kelimeleri aradık?

Geçmiş yıllara ek farklı olarak bir EBA girmiş listeye. Corona, Covid neden aramamışısız acaba bak merak ettim :) Dönemsel rapor çıksaydı kesin girerdi rapora ama yıllık raporda artık duymaktan, aramaktan sıkıldık heralde :)

6) Online içerikler en çok nasıl tüketildi?

Pandeminin etkisi ile daha fazla içerik tükettiğimiz dönemde; online içerikleri tüketme alışkanlığımız nasıl değişti diye baktığımızda en büyük artışı online video izlemede görüyoruz. Tek kayıp yaşayan ise radyo dinleme olmuş.

7) Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları hangileri?

Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl listeye Telegram girmiş bir tek. ilk 10 sıralaması ise aynı aslında. YouTube zirvedeki yerini korumuş. Linkedin sıralamayı yükseltir diyordum ama kullanıcı sayısında yükselse de sıralaması aynı kalmış. Önümüzdeki yıl bu listeye Clubhouse sizce kaçıncı sıradan girer?

8) Facebook’ta durum nasıl?

Yine geldik mi Facebook bitti mi sorusunun cevabına :) Reklam erişimlerini geçtiğimiz yıla oranla 1 milyon arttırmış durumda. Hep söylüyorum bitti demek doğru değil; elinde bu kadar büyük bir data bulunduran platformun bitmesi de mümkün değil. Eskisi gibi çılgınca Facebook projeleri yapılmıyor ama doğru iletişim stratejisi ile hala hedef kitlenizi yakalayabilirsiniz.

Bu raporda yaş dağılımlarını paylaşmamışlar ama. Onu da görseydik iyi olacaktı.

9) YouTube’da durum nasıl?

YouTube Türkiye rakamları şöyle:

En çok merak ettiğimiz grafik ise geliyor; YouTube’da neleri aradık?

Burada YouTuber’ların isimleri ön plana çıkıyor; Ener Batur, Dila Kent. Tabii bir de diziler; Çukur, Kuzey Yıldızı. 2020'de pandeminin etkisiyle mi dersek bilemedim ama biraz da fazla Müslüm Gürses dinlemişiz yine :)

Tek başına “Elif” aramasına ise anlama veremedim. Bir dizi ya da film karakteri miydi acaba? Bilenler varsa yazsın :)

10) Instagram’da durum nasıl?

Instagram yükselişini sürdürmeye hız kesmeden devam ediyor. Arkasındaki Facebook’un reklam gücüyle de hız keseceğe hiç benzemiyor :)

11) Linkedin’de durum nasıl?

Linkedin için tahminim yılı 10 milyon ile kapatmasıydı ama olsun azıcık kalmış :) Ama beklentimin çok altında kalan kısmı reklam erişimleri. Linkedin reklamlar konusunda hala beklenilen güçte değil Türkiye’de. T

abii bir de cinsiyet oranı. Platformlarda cinsiyetler arasındaki en yüksek fark Linkedin’de. Erkek dünyasının iş hayatındaki baskınlığı doğal olarak platforma da yansıyor. Biz kadınlar daha çok var olmalı, geri durmadan, çekinmeden emeğimizi daha çok ortaya koymalıyız. Yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki oysa. Bu rakamları belki de birlikte değiştiririz önümüzdeki yıl :)

12) En çok hangi kategorideki mobil uygulamaları kullandık?

Geçtiğimiz yıl ile kıyaslama yaptığımız keskin düşüş ve çıkışlar yok ama Chat uygulamaları ile alışveriş uygulamalarındaki artışa bakabiliriz.Her yıl olduğu gibi yine dating uygulamarının neden chat uygulamarı içinde değerlendirilmediğini bir sorguladım.

Pandeminin etkisi en somut hangi grafikte gördün Gamze derseniz tam olarak bu grafikte :) Yaptığımız video aramalar, oraya buraya dokunmayalım diye taradığımız kodlar bu grafiklere yansımış :)

13) Türkiye’de en çok indirilen mobil uygulamalar ve en yüksek aktif üyeye sahip mobil uygulamalar hangileri?

Geçen yılın raporu ile kıyasladığımızda; e-devlet ve HES (Hayat EVe Sığar) uygulaması listede. Olmaması garip olurdu zaten.

Oyunlarda da PUBG 1.liği bırakmamış yalnız :) Karantinanın özellikle ilk ayları herkes bir kez olsun oynamıştı gerçi :)

En çok indirilen uygulamalara bakıyorum da Tiktok 4. sıradan 1. sıraya nasıl bir yükseliş yapmış öyle. Zoom’u tabii ki hayatımızın bir parçası olarak hepimiz indirdik. Bu arada fark ettiniz mi listelerde öne çıkan olarak Zoom var videokonferans uygulamaları arasında.

Yine en sevdiğim grafik geldi; mobil uygulamalarda en çok neye para harcadık sizce? Tabii ki 1. sırada görüntülü dating uygulaması AZAR var.

Yalnız Tinder ülkemizde baya gerilemiş. En sevilen olarak hep 1. sırada olurdu :)

Tiktok da 2. sıraya yerleşmiş. Aklıma İngiltere’de Tiktok’a 4.000 dolar harcayan 11 yaşındaki kız haberi geldi bir anda :)

14) Markaları en çok nereden keşfettik ve araştırdık?

Keşif konusunda televizyon yine 1. sıraya çıkmış. Karantinada çok mu televizyon izledik acaba:) Sosyal medya reklamları da güçlenmiş tabii.

Marka araştırmalarında birinci kanal ise yine arama motorları var. Buradaki 1.’lik hiç değişmiyor. Ardından sosyal kanallar ve web siteleri geliyor. Tüketici yorumlarının bize göz kırptığını da unutmayalım. Aslında platform fark etmeksizin tüketici yorumları etkisini arttırmaya devam ediyor. Tam da bu nedenle markalara; marka savunucularınızı yaratın diyoruz ya. Nasıl olacak o diyenler için konusu geçmişken 5 Adımda Müşterinizi Marka Savunucusu Yapın! yazımı bıraktım buraya bakın :)

15) Son olarak da Türkiye’de finansal tablo nasıl?

E-ticaret için en önemli kısıma geldik yine. Pandemi ile birlikte özellikle e-ticaret tarafındaki hareketlenmeye karşılaştırmalı bakmak isterseniz şöyle:

Alışveriş alışkanlıklarımızda en çok hangi kategorilere para harcadık peki?

Kategorilerde en büyük büyümeyi yemek ve kişisel bakım gösterirken; karantinalar ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle seyahat ve kiralamalar %53,3 gerileme ile küçülen tek kategori olarak raporda yer alıyor.

Ve yine bitti!

Hep söylüyorum 103 sayfa slaytı, 15 maddeye sığdırmak elbette mümkün değil ama hızlı bir tur yaptık ve rapora yine ara ara eski yılları hatırlayarak birlikte göz gezdirmiş olduk sizinle. Bunun bir analiz olmadığını sadece hızlı okumanız için hazırladığımız bir rapor özeti olduğunu yeniden hatırlatmak isterim :)

Umarım sizin için keyifli bir özet olmuştur. Özeti veya raporu inceledikten sonra yazın konuşalım :)

Şimdilik benden bu kadar. Yeni bir raporda görüşmek üzere!

Sevgilerle :)

İçeriği Linkedin’de okumak ve bağlantılarınız ile paylaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli :)

--

--

Gamze Nurluoğlu

Digital Brand: Digital Marketing I Social Media I Advertising I Linkedin: gamzenurluoglu