20 Maddede We Are Social 2020 Raporu-Dünyanın Dijital Karnesi

Gamze Nurluoğlu
7 min readJan 31, 2020

--

We Are Social 2020

Tüm dünyanın dijital verilerini içeren ve güncel tabloyu sunan “We Are Social Digital Report 2020" çıktı!

Her yıl merakla bekliyoruz bu raporu. Hem dijital dünyayı doğru yorumlamak hem de sunumları zenginleştirmek için çok etkili bir rapor. Her yıl 1 ana rapor, 4 tane de ara rapor çıkıyor.

Hatırlarsanız geçen yıl bu zamanlar “10 Maddede 2018 Karşılaştırmalı We Are Social 2019 Raporuna Göz Atın!” demiş ve raporu yazmıştım. Ara raporlar çıktıkça blogta onlara da yer verdim.

Şimdi ise 2020 raporu zamanı. Rapor 247 sayfalık geniş bir rapor. Ama biz Ezgi Alış Duman ile birlikte yine sizin için özetledik ve geri dönüp eski raporlara bakmayın diye ara ara 2019 karşılaştırmalı olarak hazırladık.

Hazırsanız haydi başlayalım :)

1. Genel verilerde durum ne?

Genel verilerde küçük artışlar gözümüze çarpıyor. Özellikle internet kullanıcılarında ve aktif sosyal medya kullanıcılarında artış var.

2. En çok hangi web siteleri ziyaret edildi?

İlk sıralar hep benzerdir bu listede; Google, Youtube, Facebook gibi. Ama bu yıl 3. sırada bir e-ticaret sitesi görüyoruz. Çin’in en ticaret sitesi tmall.com. Listeyi genel olarak incelediğimizde internetin ağırlık merkezinin giderek doğuya doğru ilerlediğini görüyoruz. Asya’nın e-ticaret platformları yükselişini sürdürmeye devam ediyor.

3. Markalar hangi kanallardan keşfedildi?

Bu slayt 3. çeyrek raporunda eklenmişti ilk kez. Yeni markalar ve ürünlerin keşfi için 1. sırada yine arama motorları var. Arama motorları yine televizyon reklamlarını geçmiş durumda.

4. Peki web trafiği nereden geldi?

İnternet trafiğini sağlamada mobil cihazlar yine lider durumda ve gücünü de arttırmaya devam ediyor. Hep söylüyorum; artık mobili önemsememe şansımız yok. 2020'de artık daha fazla geç kalmadan markalar her şeylerini mobil uyumlu hale getirmeliler.

5. Online içerikler en çok nasıl tüketildi?

Bu slayt ilk kez 3. çeyrek raporunda eklenmişti. O zamanda son çeyrek sonuna pek bir değişiklik yok ama şu göze çarpıyor; Podcast bir ara yükselişini durdurmuştu. Görüyoruz ki 2019'un son aylarında yine yükselmeye başlamış ve %39'lük oranı %41'e çıkmış. Bakalım 2020 sonunda ne olacak?

6. Google’da en çok ne arandı?

Listede benim dikkatimi çekenler şöyle; Samsung ve MP3 :) Samsung için 2019 oldukça iyi geçti sanırım.

7. İnternette ne kadar zaman harcadık ve yıllar içinde bu süre nasıl değişti?

Günlük internette harcanan süre için bir kıyaslama yapıldığında Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerinden olduğunu görüyoruz.

Günlük olarak internette harcanan süre 2015 yılında sonra ilk kez bu yıl ufak bir düşüş yaşamış. 2016 ile 2017 arasındaki yükseliş biraz korkutucuydu :)

8. Sahte haberlerde durum ne?

İnternette dolaşan sahte haberler tüm dünyanın sorunu. Türkiye ise sıralamada 11. sırada.

Reuters Gazetecilik Çalışması Enstitüsü tarafından yapılan araştırma dünya çapında 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yüzde 56'sının, (bir önceki yıl yayımlanan raporda %54'tü) internette gerçek veya sahte olanlarla ilgili “endişeli” olduklarını ortaya koyuyor. Haberlerdeki dezenformasyon tüm ülkeleri etkiliyor.

9. En çok kullanılan sosyal medya platformları hangileri?

Facebook yine 1. sırada; hep 1. sırada:) Aslında ilk 3 burada da hep aynı kalıyor. Biz alttan gelen platformlara bakıyoruz. Tiktok’u gördünüz yine değil mi? 9. sıradan 7. sıraya yükselmiş durumda. Twitter, Snapchat ve Reddit’i ardında bıraktı bile :)

10. Sosyal medya kullanıcı sayısı yıllar içinde nasıl değişti?

11. Facebook, dünyada ne durumda?

Aslında önceki yıllarda tüm platformların güncel rakamlarını bir slaytta görebiliyorduk. Bu sene değişiklik yapıp tek tek vermişler.

Facebook’ta şöyle:

Aynı zamanda Facebook reklamlarının erişimleri için bir ülke sıralaması da yer alıyor raporda. Türkiye 10. sırada. Bu tablo bize şunu gösteriyor; Türkiye’de Facebook hala etkili. Hep söylüyorum; farklı platformların popüler olması başka bir yerin etkisini kaybettiği anlamına gelmez. Popülerlik ayrı, etki ayrıdır her zaman.

12. Instagram’un popüler hesapları ve etiketleri neler?

Instagram yükselmeye ve popülerleşmeye devam ediyor. Son tablo şöyle:

Instagram için ülke bazlı erişim sıralaması çıkarmışlar. Türkiye burada 6. sırada. Bu da Instagram’ın Türkiye’deki etkisini gösteriyor bize. Özellikle işletmeler için doğru planlanan reklamlar iyi sonuç vermeye devam edecek :)

Peki Instagram’ın en popüler hesaplarını merak ettiniz mi hiç? Liste olarak yer almış raporda. Türkiye’den bir hesap göremiyoruz :)

Etiketler Instagram’da önemli. Bu raporda en çok kullanılan etiketlere de yer vermişler. Etiketleri incelediğimizde genel ve her postun altına konulabilecek etiketler olduğunu görüyoruz. Ama en çok LOVE kullanılmış. Çok sevgi dolu bir dünya Instagram :)

13. Linkedin 2020'ye nasıl girdi?

2019 yılı başında Linkedin 604.4 milyondu. Yıl boyunca yükselişini ve erişimini yükseltti ve yılı 663.3 milyon olarak tamamladı. Bununla beraber yıl içinde marka kimliğini de değiştirip kendini yeniledi. Bu yükselişle beraber 2020 Linkedin için parlak geçecek yine.

14. Mesajlaşma uygulamalarının dünyadaki dağılımı nasıl?

Mesajlaşma platfomlarınn kıtalara göre dağılımını görmek ve kullanıcı davranışını yorumlamak açısından güzel bir harita olmuş bu. Aslında baktığımızda Facebook Messenger ve Whatsaap neredeyse tüm dünyayı kapsamış durumda. İletişimin gücü tek bir şirketin elinde olmaya devam ediyor :)

15. En çok indirilen/kullanılan uygulamalar hangileri?

Mobil uygulamaları aktif kullancıları olarak sıralamadığımızda 6. sırada Tiktok’u görüyoruz. Tiktok gerçekten hiç durmadan yükselmeye devam ediyor. Tiktok’un 800 milyon aktif üyesi var. Bunun 500 milyonu Çin’de. Çin’li kullanıcılar, 2019 yılında Tiktok’u kullanarak harcanan toplam sürenin %80’ini oluşturuyorlar.

En çok indirilen uygulamalar kategorize edildiğinde oyun 1. sırada.

16. Kullanıcılar en çok hangi uygulamalara para harcadı?

Uygulama için yapılan harcmalara bakıldığında ilk 3 sıra değişmemiş Tinder, Netflix ve Tencent Video yerini koruyor.

17. Mobil uygulama kullanımında alışkanlıklar nasıl?

Araştırmalara göre mobil uygulamaların, mobil cihazları kullanarak harcadığımız her 11 dakikanın 10’unu oluşturuyor. Web taraması ise mobil zamanımızın sadece %9’unu oluşturuyormuş.

Date uygulamaları hep popüler. Mesela Tinder, 2019’da diğer oyun dışı uygulamalardan daha fazla gelir elde etti.

Tanışma uygulamalarını kullanan kişiler, 2019 yılı boyunca bu uygulamalara 2,2 milyar ABD Doları harcadı. Bu rakam 2 yıl öncesi ile kıyaslandığında neredeyse 2 katı.

18. Oyun dünyasındaki güncel gelişmeler nasıl?

Oyun dünyası başka bir yere gidiyor. İnsanlar, diğer insanları oyun oynarken izlemek için daha fazla zaman harcamaya başladılar.

Tüm dünya istatistikleri ele alındığında; 16 ila 64 yaşları arasındaki her 5 internet kullanıcısından 1'i, son 30 gün içinde bir başkasının oyununun canlı akışını izlerken, 7'sinden 1'i ise bir esport turnuvası izliyor.

19. Sesli aramalar yükselişini sürdürüyor mu?

Sesli aramaların, geçen yıla oranla yüzde 9'dan fazla büyüdüğünü gösteriyor bize istatistikler.

16 ila 64 yaşları arasında dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 43'ü, şimdi her ay herhangi bir cihazda sesli arama ve sesli komutlar kullanıyor .

Peki; içerik için 2020 trendlerini anlatırken de hep bahsetmiştik. Markalar içeriklerini ve web sitelerini sesli aramaya göre optimize ettiler mi? Esas soru bu :)

20. E-ticaret aktiviteleri

Rapor ilk kez geçen yıl e-ticareti dahil etmişti. Bu yıl kullanıcı davranışını yorumlama açısından daha geniş yermiş. Finansal faktörleri de incelemiş.

Ülkeler bazında internetten alışveriş için bir karşılaştırma yapıldığında Türkiye global ortalamanın çok gerisinde son sıralarda. Bunu aslında Türkiye için özel rapor çıktığında inceleyip detaylı değerlendirmek gerekiyor. Ama bu noktada internetten alışverişte güven ve dolandırılma korkusu hep bir bariyer olmaya devam ediyor.

Ve raporun sonu :)

Biraz uzun oldu ama 247 sayfayı 20 maddeye indirebilmemiz yine de iyi bence. İncelerseniz göreceksiniz aslında her bölüm ayrı bir yazı konusu. Bu yazı bizim için hızlı bir tur oldu şimdilik. Temel noktalar için yardımcı olacaktır size ama daha iyi anlamak için bütünüyle incelemenizi öneririm. Global verileri içeren raporu buradan indirebilirsiniz.

Yeni bir raporda görüşmek üzere :)

İçeriği Linkedln’de okumak ve bağlantılarınız ile paylaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli :)

--

--

Gamze Nurluoğlu
Gamze Nurluoğlu

Written by Gamze Nurluoğlu

Digital Brand: Digital Marketing I Social Media I Advertising I Linkedin: gamzenurluoglu

No responses yet