5 Adımda Linkedin’de Nasıl Güvende Kalabiliriz?
Sahte hesaplar, dolandırıcılık ve taciz.
İnternetin ve sosyal medyanın genel problemleri. Tabii ki Linkedin’in de.
Peki bir yandan ağımızı genişletip bağ kurmaya çalışırken bir yandan da nasıl güvende kalacağız? Kendimizi ve hesaplarımızı nasıl koruyacağız?
Gelin hep birlikte bakalım:
Profilinizde İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Açın
Ana konu hep önce kendi profil güvenliğimizi sağlamak. Hem Linkedin için kullandığınız mailde hem de doğrudan Linkedin hesabınızda güvenlik kısmından iki onaylı giriş sistemini açmalısınız. Böylece profilinize doğrudan ve farklı cihazlardan erişim sizin onayınızdan geçmiş olacak.
Bağlantı Kabulden Ederken Linkedin Uyarılarını Dikkate Alın
Bağlantı isteklerini kabul ederken Linkedin son dönemde bir uyarı veriyor ve “Bağlantı Kurarken Dikkat Edin” ekranı çıkıyor. Ancak bu uyarı her bağlantı kabulünde çıkmıyor. Genel olarak sistem içerisinde güvenlik puanı düşük, çok fazla bağlntı isteği gönderen ya da şikayet oranı yüksek profillerden gelen bağlantı taleplerinde bu uyarı çıkıyor. Bu uyarı çıktığında kişiyi tanımıyorsanız bağlantı talebini reddebilir ya da ilk aşama olarak önce profilini inceleyebilirsiniz.
Linkedin’de “Bu Profil Hakkında” Alanını İnceleyin
Son 1 yıldır her Linkedin üyesinin profil sayfasında, kullanıcıların bir profilini ne zaman oluşturulduğunu, en son ne zaman güncellendiğini ve ayrıca profil sahibinin telefon numarasını veya iş e-posta adresini doğrulayıp doğrulamadığını öğrenebilecekleri “Bu Profil Hakkında” alanı bulunuyor.
Bu alanın oluşum amacı; bir LinkedIn profiline güvenip güvenmemeye karar vermenize yardımcı olmak. Örneğin, Linkedin’e beş yıl önce katılan kişiler; beş gün önce oluşturulmuş bir profilden daha güvenilir kabul edilebilir Linkedin sisteminde.
Şüpheli Mesaj Uyarılarını Dikkate Alın
Dolandırıcılık ve taciz konuları Linkedin mesajlar üzerinden son dönemde çok gündemde. Öncelikle bir mesajlaşma içerisindeyken güvenli bulmadığınız linklere tıklamamalı ve dosyaları indirmemelisiniz. Diğer taraftan Linkedin mesajlaşma sistemi de kişiyi riske atacak mesajlar aldığında uyarmaya başladı. Aynı zamanda gönderene haber vermeden içeriği şikayet etme seçenceği sunuyor. Bir mesajlaşma içerisinde güvende hissetmezseniz bu seçeneklere de başvurmalısınız.
Tacize Mesajlarını Bildirin
Öncelikle tacizin tanımı ne derseniz; Linkedin şöyle açıklıyor: Her üyenin taciz deneyimi benzersiz ve kişiseldir. Sizi rahatsız, tedirgin ediyorsa ve güven duygunuzu zedeliyorsa bu sizin için bir taciz olabilir.
Linkedin burada tacizi önlemek için araçlarını ve sistemlerini sürekli geliştime adımı atıyor. Bu sistemlerin daha iyi çalışması için temel adım ise üyelerin olumsuz deneyimleri bildirmeleri. Çünkü bildirilen her rapor; detaylı inceliyor, oradaki davranışlar sistemler tarafından inceliyor. Bugüne kadar ki incelemelere göre de ne yazık ki bildirilen taciz vakaları büyük ölçüde özel mesajlardan oluşuyormuş. Yani Linkedin’in kamusal alanında çekinenler, harika profillere sahip olanlar; özel mesajlarda istediği gibi karşı tarafı taciz edebiliyor. Çünkü orada kimse yok ve iki kişi arasındaki durumun çoğu zaman gizli kalacağını düşünüyorlar.
Bazen kişiler bunu ifşa ediyor, bazen raporluyor ama çoğu zamanda engelleyip kurtulmaya çalışıyor. Engellemek tek başına yeterli değil. Öncelikle sizi rahatsız eden bir “taciz” durumu ile karşı karşıyaysanız bunu platforma bildirmelisiniz. Özellikle “Taciz” başlığı ile bildirdiğinizde farklı bir inceleme ve yaptırım sürecinden geçiyor. Bu konunun detaylarını Linkedin’den Taciz İle Mücadele yazımızdan da okuyabilirsiniz.
Linkedin düzenli olarak yaptığı açıklamalarla; kullanıcıları tanımadıkları kişilerden para isteyen mesajlara, gerçek olamayacak kadar iyi görünen iş fırsatlarına veya romantik mesajlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Bizden ise tek bir isteği var: Bildirim! Dolandırıcılık göstergesi olabileceğine inandığınız herhangi bir içeriği veya profili bildirmelisiniz. Ancak bu şekilde güvenli bir sosyal ağ oluşturabiliriz.
İçeriği Linkedln’de okumak ve bağlantılarınız ile paylaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli :)