5 Adımda Linkedln’de Kişisel Markanızı Yaratmaya Hazır mısınız?

Gamze Nurluoğlu
5 min readJan 13, 2020

Linkedln’den bahsederken hep ayni şeyi söylediğimizi fark ettim; “Linkedln sizin kişisel markalamanızı yaptığınız yer!”

Hem de ücretsiz.

Peki Linkedln bize bu olanağı sunarken bunu neden kullanmıyoruz? Bugün kendinizi konumlandırmak istediğiniz alanları seçip Linkedln’de bunu yansıtmaya başladığınızda sürecin kendiliğinden adım adım geliştiğini fark edeceksiniz.

Karmaşık görünen süreçte önemli olan şey ilk adımları atmak.

Soru hemen şu; nasıl ve nereden başlayacağım Gamze.

Ben aslında bunu eğitimlerde hep anlatıyorum ama şimdi bir de sizinle burada 5 kritik adım ile başlayalım. Gerisi gelecek inanın.

Haydi hazır mıyız; başlıyoruz!

Adım 1: Profilinizi Düzenleyin!

Ben hep şöyle söylerim; Linkedln profiliniz sizin kimliğinizdir.

Güncel olmalı, sizi yansıtmalı, sizin hakkınızda doğru bilgiyi vermeyi.

Eksik ve yanlış bilgiler ile dolu profiller sizi temsil etmediği gibi insanların sizi yanlış tanımasına da sebep olur.

Peki profilimizi nasıl optmize edeceğiz? Bunun için size hemen bir rehber yazı bırakıyorum. Adım adım ilerlediğinizde bu optimizasyon gerçekleşecek.

Yazı şöyle:

Adım 2: Anlamlı bağlantılar kurun!

Profilinizi kusursuz bir şekilde optimize ettiğinizde, ağınızı büyütmeye ve LinkedIn’deki stratejik marka ilişkilerinizi oluşturmaya hazır olacaksınız. Doğru bağlantılar ağınızı aktif tutar ve global bağlantılarınızı da güçlendirir.

Ama galiba insanlar ile bağlantı kurma konusu en karmaşık olanı.

Ya hiç bağlantı kurmuyoruz çekiniyoruz ya da herkesi eklemeye çalışıyoruz. Oysa Linkedln bizim bir kariyer bahçemiz ve sayıya odaklanmadan anlamlı ve stratejik bir bağlantı topluluğu oluşturmalıyız.

LinkedIn’de güvenilir arkadaşlarınızla, eski meslektaşlarınızla, sınıf arkadaşlarınızla, sektör liderleriyle ve en önemlisi aranızda FAYDA bağı olduğunu düşündüğünüz diğer profesyonellerle bağlantı kurun. İnsanlara bağlantı isteği göndermekten çekinmeyin.

Eğer ki bir çekinceniz var ise küçük notlar ekleyebilirsiniz. Belki bir postuna, belki bir konuşmasına atıf yaparak onunla bağlantıda kalmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Anlamlı bağlantı noktasındaki önemli nokta FAYDA dedin; o tam olarak nasıl olacak derseniz şöyle;

Linkedln fayda bağı üzerine kuruludur. Ya insanlara içeriklerinizle ve varlığınızla fayda sağlarsınız ya da fayda alırsınız ya da bazen bu çift taraflı gerçekleşir. Ama her zaman bir bağ olmalıdır. Çünkü bu bağ olmadığında özellikle akışınızda size anlam ifade etmeyen içerikler olacak ve bir süre sonra akışınız kitlenip sizi tatmin etmemeye başlayacaktır. Oysa Linkedin akışında gördüğümüz ve tepki verdiğimiz her içerik bize yeni bir ağın kapısını açmaktadır.

Adım 3: İçerik üretmeye başlayın!

İçerik üretin.

İçerik üretin.

İçerik üretin.

Her şeyin başı içerik; şirketler için de kişiler için de.

Linkedln’de içerik üretmeye ve yayınlamaya başladığınızda kişisel markalamanız için farkındalık yaratmaya başlarsınız ve alanınızda yavaş yavaş düşünce liderliği konumlanmanız oluşmaya başlar. Hem de hedeflediğiniz web sitesine trafikte yönlendirmiş olursunuz.

Burada önemli nokta ise özgün içerik üretmek. PAYLAŞIM değil İÇERİK ÜRETMEK. Bu konu çok ince bir nokta esasen. Kafanız karışsın istemiyorum.

O yüzden detaylıca okumanız için şuraya bir yazı koyuyorum:

Unutmayın; kişisel markalama demek popüler olmak demek değil; asla değil. Popülerlik bugün var ama yarın yok. Markalar ise hep konuşulur, büyür, kök salar. Biz Linkedln’de marka olmanın peşindeyiz; köpüklerden oluşan popülerliğin değil.

Bir temel noktada algoritma dostu içerik üretmenizdir. Algoritma dostu içerik için sizi yine aynı linke gönderiyorum. Az önce okumuştunuz aslında ama yine hatırlayalım;

Adım 4: Linkedln akışınızı FAYDA sağlayacak şekilde özelleştirin!

Akış Linkedln’de geçirdiğiniz zamana ve ağınızın genişleyeceği alana etki eder. Önemsiz gibi görünse de; en önemli noktadadır.

Bir kere öğrenme arzusunu aktif tutar. LinkedIn aracılığıyla kendinize ve yaşam boyu eğitiminize yatırım yapabilirsiniz her zaman. O yüzden akışınızda sizi haberdar edecek bir özet akışı tasarlayın. Sizin için en önemli kişileri ve konuları takip edin.

Bunu nasıl mı yapacaksınız?

Gönderilerin sağ üst kısmında vardır. Oraya tıkladığınızda “Akışımı Geliştir” butonunu göreceksiniz.

“Akışımı Geliştir” kısmına tıkladığınızda size akışınızı özelleştirmeniz için takip etmeniz önerilen sayfalar çıkacak. Ayrıca takip ettiklerinizi ve sizi takip edenleri de görüp düzenleyebileceksiniz.

Akışınızı kontrol altında tutar ve alanınızdaki popüler kişilerin, içeriklerin farkında olup tepki verirseniz bir ekosistemin içine de dahil olmuş olursunuz.

Özellikle düşünce lideri olarak konumlanmanın yolu; kendinin, sektörünün farkında olmaktan geçer unutmayın.

Adım 5: Bir LinkedIn SlideShare Hesabı Oluşturun!

SlideShare kullandınız mı hiç?

SlideShare, her ay 400.000'den fazla yeni içerik eklenen bir profesyonel içerik paylaşım topluluğu. Günde ortalama 4.000.000 kişinin ziyaret ettiği söyleniyor. Ayrıca eklenen her içerik Google tarafından da sıralanıyor. LinkedIn SlideShare trafiğinin %80'inden fazlası organik aramadan geldiğinden, oraya eklenen sunumlar ve içerikler SEO açısından da oldukça değerleniyor.

Peki nasıl kullanabilirsiniz? İnsanlar ile paylaşmak istediğiniz bir sunumunuz, dosyanız var ise bunları LinkedIn SlideShare ile paylaşın. Hem daha çok insana ulaşın hem de bir otorite olarak bilginizi paylaşmış olun. Linkedln profilinize de burada paylaşmış olduğunuz sunumları ekleyebilir ve yönlendirme yapabilirsiniz unutmayın.

Ve sona geldik; bu 5 adımı uygulamaya başladığınızda ne olacak?

Bugün; kendi alanında en iyi performans gösteren profesyoneller, sosyal profesyoneller olduğu söyleniyor. Yani kendini marka yapmayı başarmış olanlar.

Aslında Linkedln’e katıldığınızda ve aktif olduğunuzda; fikir edineceğiniz, etkileşim kurup bilgi takası yapabileceğiniz bir ağa katılıyorsunuz. Kısacası sadece bir sosyal ağa değil; aynı anda değer sağlayan, haber ve yenilikler arayan gelişmiş profesyonellerden oluşan bir topluluğa katılıyorsunuz.

O yüzden fırsatlar dolu bir dünya ile karşı karşıyasınız. LinkedIn’de markanızı oluşturmaya başladığınızda, kapınıza gelen fırsatların sayısına şaşıracaksınız.

Çünkü bir kez kendinizi konumlandırmaya ve kişisel markalama yapmaya başladığınızda keşfedilme ve yeni fırsatlara ulaşma şansınız her geçen gün artacak ve yeni ağlar ile iletişim kurmaya başlayacaksınız.

Tek yapmanız gereken durmamak, sabretmek ve vazeçmemek. Bir anda olmayacak, bir günde de olmayacak.

Süreklilik, çaba ve doğru adımlar size kişisel markalamayı getirecek.

Umarım bu yazı da size bu yolda yardımcı olur.

Ayrıca bir Linkedln rehberi olarak konumlanan rehber yazıyı da şöyle bırakıyorum:

Bu süreçte bir desteğe ihtiyacınız olursa bana her zaman ulaşabileceğiniz biliyorsunuz.

Keyifli marka süreçleri olsun :)

--

--

Gamze Nurluoğlu

Digital Brand: Digital Marketing I Social Media I Advertising I Linkedin: gamzenurluoglu