Linkedln Profilinizi Düzenleyin ve Algoritma Dostu İçerikler İle Erişiminizi Arttırın!

Gamze Nurluoğlu
5 min readJan 3, 2019

Linkedln profilinizi nasıl düzenleyeceğinizi ve algoritma dostu paylaşımlarla erişimlerinizi nasıl arttırabileceğinizi biliyor musunuz?

Birbiri ile bütün bu iki konu başarılı bir Linkedln profiline giden yolda değerli adımlar bence. Ne tek başına düzenli bir profil, ne de eksik bir profilde düzenli yapılan paylaşımlar tek başına yeterli değil aslında. O yüzden bu yazıyı bu iki noktayı bir arada sunup bir profil rehberi gibi hazırlamak istedim. Her yazının, konunun içine ilgili linki de ekledim ki hemen sıcağı sıcağına gidip okuyup düzenleme yapabilin.

O zaman başlayalım :)

Önce Linkedln profilinizi düzenleyebileceğiniz adımlar ile başlayalım. Son dönemde siz de çok duymuşsunuzdur özellikle İK tarafında çok adı geçen bir kavram var; “Linkedln Optimizasyonu”. Aslında bu optimizasyondan kasıt genel anlamda bir profil düzenleme. Bu noktada kritik birkaç adım var. Önce onlara bakalım. (Eğer benim profilim zaten düzenli, tüm adımları tamamladım diyorsanız; hemen yazının son kısımlarına gidip algoritma dostu içerik nasıl oluşturulur kısmını okuyabilirsiniz :)

Adım 1: Profil Fotoğrafı

Profil fotoğrafınız sizin buradaki kimlik fotoğrafınız aslında. Bu konu biraz çok tartışmalı. Şöyle olsun, böyle olsun, takım elbiseli olsun, resmi olsun diye. Ama artık düşündüğümüzde, örneğin kurumsal hayattan sıkılıp kendi girişimini kurmuş birine Linkedln’e takım elbiseli fotoğrafını koy demek saçma geliyor kulağa. O yüzden siz; genel yargılara kapılmadan sizi anlatan, sizi iş dünyasında temsil ettiğinize inandığınız fotoğrafı kullanın.

Bu arada fotoğrafınızı dilerseniz sadece bağlantılarınızın görebileceği şekilde ayarlayabilirsiniz. Buraya tıklayarak bu ayarı yapabilirsiniz.

Adım 2: URL Düzenlemek

Diğer platformlarda olduğu gibi Linkedln’de de URL’nizi kişiselleştirebiliyorsunuz. Bu size profilinizi paylaşırken kolaylık sağlıyor. Karmaşık sayılardan ve harflerden arındırılmış bir URL her zaman iyidir değil mi? Hem Linkedln adresinizi çalışmalarınıza eklerken de kolaylık ve şıklık sağlıyor. Kişiselleştirilmiş URL’niz 3–100 harf veya sayı içermek zorunda. Boşluk bırakmamalı; simge veya özel karakterler kullanmamalısınız. Türkçe karakter ise kullanabiliyorsunuz. URL’nizi buraya tıklayarak değiştirebilirsiniz.

Adım 3: Profil Tanıtım Kısmı

Profildeki en önemli kısımlardan birisi bu aslında. Bir nevi profilinizin özeti. Bu kısmı fark edilmek istediğiniz alanlardaki anahtar kelimeleri de göz önünde bulundurarak doldurmalısınız. Arama sonuçlarında da ilk göze çarpan kısım sizin “Başlık” kısmına yazdığınız yazı olacaktır.

Adım 4: Öz Geçmiş Kısmı (Eğitim, Çalışma Deneyimi, Gönüllü Deneyimler)

Bu kısım sizin Linkedln’deki öz geçmişiniz. Yer almasını istediğiniz bilgileri, güncel şekilde yazmalısınız. Özellikle iş değiştirdiğinizde güncellemeniz önemli :)

Bu arada iş fırsatlarına açıksanız bunu da belirtebilirsiniz profilinizde. Böylece işverenler ve bağlantılarınız sizin iş arayışında olduğunuzu görebileceklerdir. Buraya tıklayarak bu özelliği aktif edebilirsiniz.

Adım 5: Yetenekler

Hangi konularda yetenek sahibisiniz? Önce bunları belirlemelisiniz. Belirtiğiniz yeteneklerinizi yazdığınızda, bunları bağlantılarınızın onaylacağını da unutmayın. Bir yetenek konusunda onaylandığınızda kaç kişi ve kimler tarafından onaylandığınız profilinizde gözükecektir. Akla şu geliyor; yetenek onayları profil görünürlüğünde etkili mi? Bununla ilgili bir bilgi yok aslında. Görünürlüğü şu kadar etkiler diyemeyiz. Ama sizin o konudaki profesyonelliğiniz hakkında bağlantılarınıza bilgi verdiği kesin :)

Profilimizin temel yapı taşlarını düzenledik. Peki bu başarılı bir Linkedln hesabı demek mi? Hayır. Profilinizi yukarı taşıyan şeyin bir parçası da yaptığınız paylaşımlar ve insanlar ile geçtiğiniz etkileşim.

Bu noktada daha çok kişiye erişmek için sadece paylaşım yapmak yetmiyor; algoritma dostu paylaşım yapmak gerekiyor ki erişimleriniz daha yüksek olsun ve sizi daha görünür kılsın. Bununla ilgili farklı yazılar yazmıştım aslında. Şimdi hepsini madde madde tekrar toparlayalım.

Algoritma dostu bir içerik oluşturmak için;

1. İçerik paylaşmadan önce kendinize sorular sorun.

Bu içerik Linkedln’e uygun mu, rahatsız edici yönü var mı, insanlar bu içerikler ile ilgilenir mi? Doğru içeriklerin her zaman erişim gücü daha yüksek olacaktır unutmayın. Bu konu hakkındaki detaylı yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

2. Etiket kullanın!

Etiketler sizin daha çok keşfedilmenizi sağlayacak ve gönderinizin erişimini arttıracaktır. İlgili konulardaki etiketlerin bulun. Ama etiket sayısını çok abartmamak da fayda var. 5 en ideali. İlgili yazı burada.

3. Direkt linke yönlendirmeyin!

Linkedln’de aslında birçok platform gibi trafiği içeride tutmak istiyor. O yüzden bir link paylaşacaksanız bunu direkt yönlendirerek yapmayın. Durum güncellemesinin içine bağlantı linkini koyup yazı veya bir görsel/video ile paylaşın. Bu erişim gücünüzü etkileyecektir.

4. Videoları tercih edin!

Videoların, görsel veya yazılardan 3 kat daha fazla etkileşim aldığını ve 20 kat daha fazla paylaşıldığını biliyoruz artık. O yüzden video tercih edin. Ama videoyu direkt olarak Linkedln’e ekleyin. YouTube ya da başka bir kanaldan yönlendirme yapmayın. Video kullandığınızda etkileşimlerin daha çok olduğunu göreceksiniz. Videoların da belirli özellikleri var tabi. Onun için şu yazıya misafir olabilirsiniz.

Burada hemen şu soru geliyor: Videonun etkileşimi çok ama görüntülemesi neden daha az?

Burası kritik nokta. Bizim durum güncellemelerinde gördüğümüz görüntüleme ile buradaki görüntüleme farklı. Videolardaki görüntülemesi gönderinizin görüntülemesi değil, sizin videonuzun en az 3 saniye süreyle izlenme sayısı. Yani insanlar akışta videonuzu geçmiş olabilir, videonun otomatik oynatması kapalı olabilir vs. Peki biz esas gönderiyi kaç kişinin gördüğü istatistiğini neden göremiyoruz? Çünkü Linkedln bu istatistiği henüz paylaşmıyor bizimle. Video konusunda çok yeni biliyorsunuz. İlerleyen zamanda detaylı istatistikler gelecektir. O yüzden siz bunun görüntülemesi daha düşük kaldı diye vazgeçmeyin videodan, etkileşime odaklanın :)

5. Doğru paylaşım zamanını bulun!

Doğru zaman ne zaman ki? Bu temel sorumuz. Bununla ilgili aşağıdaki tabloyu çok sık paylaşıyorum ben aslında ve hep aynı şeyi söylüyorum: her hesabın kendine ait bir dinamiği var. Bazı genel saat dilimlerini de göz önünde bulundurarak kendi hesabınıza uygun zamanı bulun. Bunu da ancak deneyerek bulabilirsiniz. Farklı zamanlarda paylaşımlar yapın ve o gönderinin performansını takip edin.

Tabloya göre salı, çarşamba ve perşembe öne çıkan günler mesela. Siz de paylaşım sıklığınıza göre kendi gününüzü bulabilirsiniz. Önemli olan istikrarlı olmanız. Tablonun bulunduğu detaylı yazı için sizi şöyle alayım.

Profilimizi düzenledik, algoritma dostu paylaşımlar yaptık. Her şey tamam mı? Hayır :) Son bir nokta var sizi yukarıya taşıyacak: insanlar ile etkileşime geçmek!

Bağlantılarınız ile etkileşime geçip yorum yapmanız, gönderilerini beğenmeniz sizin bağlantılarınız ile olan alaka düzeyinizi etkileyecek ve ana akışlarda görünürlüğünüzü de yükseltecektir. Hem de size yeni bağlantılar sağlayacaktır. O yüzden Linkedln’i sadece paylaşım yapmak için kullanmamalı, her zaman etkileşimde kalmalısınız :)

Tüm adımlar bitti. İşte şimdi profilinizin hareketlerini gözlemleme zamanı. Gönderileriniz kaç görüntüleme aldı, en çok hangi tür gönderi sevildi, kaç aramada görüldünüz? Bunların hepsi size profiliniz hakkında fikir verecektir.

Bu sefer biraz uzun oldu yazı farkındayım ama her şey gibi Linkedln’de artık çok daha fazla emek istiyor. Umarım bu yazı bütünüyle bir rehber olabilmiştir ve aklınızdaki soruları giderebilmiştir.

Bol paylaşımlı, bol etkileşimli günleriniz olsun.

İçeriği Linkedln’de okumak ve bağlantılarınız ile paylaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli :)

--

--

Gamze Nurluoğlu

Digital Brand: Digital Marketing I Social Media I Advertising I Linkedin: gamzenurluoglu