25 Maddede We Are Social Ekim 2021 Raporu-Dünyanın Dijital Karnesi

Gamze Nurluoğlu
12 min readOct 25, 2021

--

Tüm dünyanın dijital verilerini içeren ve 2021'in son çeyreğinde güncel tabloyu sunan “We Are Social Digital Report October 2021” raporu yayımlandı!

Yılın bitmek üzere olduğu gerçeği ile hep ekim raporları çıktığında yüzleşiyoruz desek yeridir. Yılın son çeyrek raporuna bakmadan önce; 2021 başlangıcı ile yayımlanan ocak, nisan ve temmuz raporlarına göz atmak isterseniz şöyle:

Ekim raporu her zamanki gibi 198 sayfalık geniş bir rapor. Ama ben sizin için 25 maddede özetledim ve en sevdiğiniz şekilde ara ara eski raporlar ile karşılaştırmalı olarak hazırladım. Şimdi hem dijital dünyayı yorumlamaya; hem de stratejilerimizi güncelleyip sunumlarımızı zenginleştirmek için rapora göz atabiliriz.

Hazırsanız başlayalım haydi!

1) Genel verilerle başlayalım:

Ekim 2021 itibariyle dünya nüfusu 7.89 milyara ulaştı ve dünya çapında 4.88 milyar internet kullanıcısı var ki bu da dünya nüfusunun %62'sine denk geliyor. Sosyal medya kullanıcılarına baktığımızda ise son 3 ayda artışta yavaşlama görülse de yine de her gün 1 milyondan fazla yeni kullanıcı dahil oluyor.

2) İnternette ne kadar zaman geçirdik?

İnternette ve sosyal medyada geçirdiğimiz süre temmuz raporuna kıyasla artmış görünüyor. Ekim 2021 itibariyle internette ve sosyal medyada 3 dakika daha fazla zaman geçiriyoruz. Nisan-temmuz kıyaslamasında düşüşler vardı. Şu andaki artışı aslında yıl sonu raporuyla değerlendirmek daha doğru bir veri verecek bize.

3. İnterneti en çok ne için kullanıyoruz ve hangi web sitelerini ziyaret ediyoruz?

Listenin ilk 3 sırası hiç değişmiyor desek yeridir. 6 saat 58 dakikayı nasıl geçiriyoruz dersek şöyle;

Bu slayt ilk olarak temmuz raporunda karşımıza çıkmıştı. Kategori bazında ziyaret ettiğimiz siteleri listeliyor. Sosyal platformlar, mesajlaşma uygulamaları ve arama motorları yine ilk sıralarda.

Alexa’ya göre en çok ziyaret edilen sitelere baktığımızda Çin etkisi yansımıyor devam ediyor. İlk 3 ise hep aynı. Dikkat çeken temmuz raporunda listede reddit.com vardı. Onun listeden çıktığını ve yerine microsoft.com’un girdiğini gözlemliyoruz.

4) Arama motorlarında pazar payı ne durumda?

Arama motorlarında en yüksek pazar payı %92,04 ile Google’ın. İkinci sırada ise %2,66 ile Bing takip ediyor.

5) Google’da en çok ne aradık?

Tabii ki yine Google’da en çok Google arandı 😊 “Coronavirus” araması nisan 2021 raporunda kalkmıştı ve şu an hala geri de gelmemiş durumda. Temmuz ayına kıyasla farklı olan, “videos” aramalarının dahil olması.

6. Ses ile aramalar ne durumda?

Global ortalamada 16–64 yaş arası internet kullanıcılarının %23,9'u sesli arama kullanıyor. Türkiye ise şu anlık 22,2 ile global ortalamanın altında kalıyor. Temmuz raporunda oranımız; 21,9'du.

7) Ülkelere göre mobil internet hızı ne durumda?

Mobil internet hızında global ortalama genel olarak düşük. Ama Türkiye olarak bizim hızımız da her yeni raporda düşüyor. Temmuz raporunda 48,28 olarak yer alırken; ekim raporunda 47,43 olarak yansıyor hızımız.

8) En çok hangi türde video içerik tükettik?

Videolar tüm platformların en güçlü aracı şu anda ve sürekli yeni güncellemeler ile geliştirmeler yapıyorlar. Peki video izliyoruz ama en çok ne tarzda video içerik izliyoruz:

9 ) Netflix ve Disney + yapımlarından neler izledik, Spotify’da neler dinledik??

Özellikle pandemi döneminde birçoğumuzun kurtarıcısı oldu günlerce film ve dizi izlemek. Rapora bu çeyrekte 2 yeni slayt eklendi böylelikle. Disney ve Netflix’deki öne çıkan içerikler. Bakalım en çok neler izlenmiş?

Netflix’in son ses getiren yapımı Squid Game; 5. sıra ile listede yerini çoktan almış.

Spotify’da neler dinledik?

İzlediklerimiz kadar dinlediklerimiz de listelenmiş bu raporda. Bakalım Spotify’da en çok neler dinlenmiş:

10) Oyun dünyasında durumlar ne?

Oyun dünyasında global ortalama %84,9 şu anda. Türkiye ise global ortalamanın üstüne çıkarak %92,2 ile 8. sırada yer alıyor ve temmuz raporuna göre sıralamasını 1 basamak yükseltiyor.

Cihaz kullanımlarında ise 1. sırada %68,9 ile akıllı telefonları, 2. sırada ise %39,8 ile bilgisayarları görüyoruz.

Ekim Bonusu: Türkiye’deki oyun pazarı büyüdükçe; oyun bilgisayarının öne çıkan ismi Monster Notebook da oyun severler için kampanyalar yapmaya devam ediyor. Ekim ayı boyunca bir Monster Notebook satın aldığınızda; 1.000 TL’yi aşan oyun ve yazılım desteği almış olacaksınız.

Kriterleri karşılayan kullanıcılar; Xbox Game Pass Ultimate, Marvel’s Guardians of the Galaxy, Biomutant ve ek içeriklerine; ayrıca Norton Antivirus for Gamer ve SenpAI yazılım paketlerine de sahip olabilecek. Ayrıca oyun yayınları için yüksek kalite, net görüntü sunan oyuncu kamerası Pusat 1080 Full HD Webcam’i de sepetinize ekleyin derim. Detaylar için tıklayarak Monster Notebook’un sitesine gidebilir ve tüm ürünleri inceleyebilirsiniz. #MonsterGamerPack #İşBirliği

Oyun oynuyoruz ama peki hangi oyunları? Dünya çapındaki en iyi oyunlar şu şekilde listeleniyor:

11. Sağlıkla ilgili en çok aramaları kim yaptı?

Bu slayt ilk olarak temmuz ayında karşımıza çıkmıştı. Global ortalama; %25,3'ten %26,2'ye yükselmiş. Türkiye ise %30,1 ile global ortalamanın üzerinde. İnternetten hastalık araştırma noktasında oranımız neredeyse temmuz ayı ile aynı kalmış. Araştırma yapmak bir yandan iyi olsa da bu kendi kendini tedavi etmeye dönüştüğü zaman ciddi sağlık sorunları doğurabiliyor ne yazık ki. Bu nedenle sağlık iletişimi kapsamında internete girilen her sağlık içeriğinin kontrolü, belirli regülasyonlar içerisinde olması önem arz ediyor.

12) Sosyal medya verilerindeki değişimler neler?

Ekim raporunun belki de en çok öne çıkan istatistiği sosyal medya kullanıcı sayıları. Şu anda dünyada 4.5 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu da geçtiğimiz bir yılda %10'luk bir büyümeyi getiriyor.

Her geçen saniyede ortalama 13 yeni kullanıcı; sosyal medyayı ilk kez kullanmaya başlıyor ve hızında yavaşlama olsa da sosyal medya kullanıcı sayısı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Tahminlere göre 2022 yılının ilk yarısında sosyal medya kullanıcı sayısının; dünya nüfusunun %60'ına denk gelmesi bekleniyor.

En çok kullanılan sosyal medya platformları hangileri?

Burada sıralama pek de kolay değişmiyor aslında. Ama şunu söyleyebiliriz; Tiktok 1 milyar kullanıcıyı geçerek hem yerini sağlamlaştırdı hem de en yakın platform WeChat’i yerinden etmeye aday oldu.

13) Sosyal medyayı hangi amaçlar için kullanıyoruz ve ne tür hesapları takip ediyoruz?

“Arkadaşlar ve aile ile iletişimde kalmak” nisan ayında 2. sıraya yerleşmişti ve hala yerini koruyor. Pandemide online bir arada olmanın getirdiği bir kullanıcı davranışıydı aslında.

Diğer taraftan yine en çok ailemizi ve arkadaşlarımızı takip etmeyi seviyoruz sosyal medyada. Ardından da ünlüler ve konsept hesaplar geliyor. Marka ve şirket hesapları ise 7. sırada.

Influencerların takip edilme oranları ne durumda?

Her seferinde olduğu gibi tanımı yaparak başlayalım; “Influencer kavramı Influencing’ten geliyor. Türkçe’ye Etkileyici Pazarlama olarak çevrilen bu kavram, internet ünlülerinin onayları ve/veya ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlaması türü.”

Influencerların takip edilme oranlarına global olarak baktığımızda %22,1. Temmuz 2021 raporunda bu oran; %21,6’ydı. Türkiye ise global ortalamalarının altında kalarak %13,4’te. Temmuz 2021’de bu oran; %13,1’di. Nisan’dan temmuza düşüş yaşanırken; temmuzdan ekime küçük bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Yönetmelikler, yasalar ile bu konu biraz karışık Türkiye’de ve hala da bir zemine tam olarak oturtulabilmiş değil. Gerçekten etki yaratan bir influencer marketing çalışmaları için biraz daha yolumuz var gibi.

Bu arada Türkiye’de yayımlanan yönetmeliği hatırlamak ve incelemek isterseniz Influencerlar İçin 5 Adımda Yeni Ticari Reklam Kılavuzu yazıma göz atabilirsiniz.

14) Sosyal medyayı iş aktiviteleri için ne kadar kullanıyoruz?

Rapora yeni eklenen 2 slayt ile karşı karşıyayız. Sosyal medyanın iş ile ilgili ağ oluşturma veya araştırma için kullanımında global ortalama %22,9 iken Türkiye %27,8 ile global ortalamanın üzerinde. Yaş ve kadın-erkek dağılımında ise bir uçurum gözlemlenmiyor bu noktada.

15) Facebook dünyada ne durumda?

Facebook’un kullanıcı sayısı ve reklam erişimleri her zaman olduğu gibi artışta. Biliyorsunuz artık Facebook bitti geyiklerini çok geride bıraktık :)

Facebook’un self servis araçlarında bildirilen en son rakamlar, şirketin platform portföyünün artık reklamverenlerin, 3 milyardan fazla farklı kullanıcıdan oluşan birleşik bir potansiyel kitleye ulaşmasını sağladığını da gösteriyor ki daha bu platformlar arasındaki WhatsApp reklam yerleşimi sunmuyor bile.

Facebook sayfalar ise etkisini korumaya devam ederken paylaşılan post tipleri hangileri diye merak ediyorsanız şöyle:

16) YouTube dünyada ne durumda?

YouTube temmuz ayından bugüne bu üç aylık sürede değişim göstermemiş. Tüm veriler şu anlık aynı durumda.

17) Instagram dünyada ne durumda?

Temmuz 2021’den ekim ayına kadar Instagram kullanıcı ve reklam erişim sayılarında belirgin bir artış gözlemlenmiyor. Reklam erişimlerinde 7 milyonluk bir artış gözlemliyoruz sadece.

Instagram etkileşim oranlarının takipçi sayısına göre değişimi her raporda en çok merak edilen konu. Güncel hali şöyle:

18) Linkedin dünyada ne durumda?

Linkedin 790 milyon aboneyi geçmiş durumda. Abone sayısındaki yükseliş sürüyor. Yılı temelde 1 milyar ile kapatması bekleniyordu ama şu an için bu çok zor görünüyor.

Reklam erişimleri ise her raporda kademeli olarak artmaya devam ediyor.

Reklam erişimlerinde Türkiye ise temmuz raporundaki gibi 14. sırada. Yaş gruplarındaki erişimi arttırma noktasında ise 18–24 yaş arasında henüz istediği kitleye erişememiş görünüyor Linkedin. Hedefi, 25–34 ile arasındaki uçurumu kapatmaktı aslında.

19) TikTok dünyada ne durumda?

TikTok artık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaştı! TikTok ilk çıktığı günden bugüne büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor ve eylül 2021 itibariyle de 1 milyarı geçerek en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında 7. sıraya geçti. Bu rakamları değerlendirirken; internet kullanıcılarının neredeyse %15'ine sahip olan Hindistan’da hala yasaklı olduğunu da unutmamak gerekiyor.

TikTok’un artık 1 milyar aktif kullanıcıyı geçmiş olması pazarlamacıların da dikkatini çekiyor. Bugün pazarlamacılar; TikTok reklamları aracılığıyla 18 yaş ve üstü 825 milyon kullanıcıya ulaşabiliyorlar.

Bugün pazarlamacılar TikTok reklamı kullandıklarında; yaş veya konumdan bağımsız olarak dünya nüfusunun %10'una, konumu ne olursa olsun 18 yaş ve üstü herkesin %15'ine, Çin ve Hindistan dışında 18 yaş ve üstü herkesin %24'üne ulaşabilecek durumdalar.

20) Twitter dünyada ne durumda?

Twitter’ın kullanıcı sayısı 463 milyonu aşmış durumda. Bu raporda Twitter reklam erişimleri güncel olarak yer almıyor. Teknik durumlardan dolayı güncel verileri sunamadıklarını belirtmişler.

21) Mesajlaşma uygulamalarına bakacak olursak;

WhatsApp ve Telegram kullanıcı sayıları temmuz ayındaki rapor ile aynı durumda. Buradaki karşılaştırma için 2022'de yayımlanacak yıllık raporu bekleyeceğiz gibi.

22) Mobil dünyadaki gelişmeler neler?

Mobil trafikte Android yine %72,44 ile ilk sırayı koruyor. Onu %26,75 ile iOS takip ediyor. Temmuz ayından bugüne Android işletim sisteminin mobil trafikteki payı düşüş göstermiş, iOS ise yükselmiş.

Mobil uygulamaların aktif kullanıcıya göre sıralamasına baktığımızda Facebook 1. sırada yine.

En çok indirilen uygulamalarda ise sıralamada ilk 3 değişmezken; 5. sıradan listeye giren Zoom; 8. sıraya gerilemiş. TikTok ise hala 1. sırada.

Peki en çok neye para harcadık? Yine TikTok :) Eskiden lider hep Tinder’dı. Şimdi ise TikTok 1.liği kimseye bırakmıyor.

23) E-ticarette durum ne?

Pandemi ile birlikte alışveriş alışkanlıklarımız da değişime uğradı. Bu değişim e-ticaret imkanlarının gelişmesi ile kalıcı olacak gibi. 16 ve 64 yaş arası internet kullanıcılarının %57,8'i haftalık olarak online alışveriş yapmış ya da ürünlere göz atmış. Bu oran temmuz raporunda %51,2'ydi.

Online satın alma süreçlerini en çok neler etkiledi?

Online market alışverişi artık hayatımızın bir parçası. Global ortalama %27,4. Türkiye ise global ortalamanın üstüne çıkmış ve temmuz ayında %34,4 olan oranını %41,5'e çıkarmış. Online sipariş pazarı Türkiye’de her geçen gün büyüdükçe yeni oyuncular da pazara dahil oluyor elbette.

Online satın alımlarda bir de dijital içerikler var. En çok hangi türde dijital içerikleri satın aldık?

Peki e-ticaret alışverişlerimizde ödemeleri nasıl yapıyoruz? %44 ile e-cüzdanlar liderken; %39'la kartlar 2. sırada.

24) Marka araştırmaları için hangi kanalları kullandık?

İlk sırada her zaman arama motorları yer alıyor pek tabii. Her ne kadar internet kullanım alışkanlıklarımız artsa da TV reklamları hala gözdelerimiz arasında. Ağızdan ağıza pazarlama dediğimiz; yakın çevremizin deneyimlerinden gelen marka keşifleri ise 3. sırada yine.

Online olarak marka araştırmalarına ülke bazlı bakacak olursak Türkiye %66,6 ile global ortalamanın üzerinde. Temmuz raporunda bu oran %69,3'tü.

Reklamları engelleme nedenlerinin ilk sırasında “çok fazla reklam gösterimi” var. Hep söylüyoruz; dijital reklamlar, mutlaka bir stratejiye dayalı olmalı. Ne kadar çok reklam, o kadar satış demek değildir. Türkiye’de kullanımına baktığımızda ise %39,3 ile global ortalamanın üzerindeyiz.

25) Dijital reklam maliyetleri ne durumda?

Sosyal medyada kitlelere ulaşma maliyeti incelendiğinde son 12 ay içinde önemli ölçüde arttığı gözlemleniyor.

Skai’nin Dijital Pazarlama Üç Aylık Trendler Raporu, CPM’in (bin gösterim başına maliyet) geçen yıl oranla %33'ten fazla arttığını ortaya koyuyor. Eğer benzer eğilimler devam ederse; 2021'in son 3 ayında ortalama sosyal medya CPM’lerinin 9 ABD dolarına ulaşması kaçınılmaz olarak görünüyor.

Ve bir raporun daha sonu :)

Her zamanki gibi biraz uzun oldu ama 198 sayfayı 25 maddeye indirebilmemiz yine de iyi bence. İncelerseniz göreceksiniz, aslında her bölüm ayrı bir yazı konusu. Bu yazı bizim için hızlı bir tur oldu şimdilik. Temel noktalar için yardımcı olacaktır size ama daha iyi anlamak için bütünüyle incelemenizi öneririm.

Global verileri içeren raporu buradan indirebilirsiniz.

2022 yılının başında, ocak ayında yeni bir raporda görüşmek üzere :)

İçeriği Linkedin’de okumak ve bağlantılarınız ile paylaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli :)

--

--

Gamze Nurluoğlu

Digital Brand: Digital Marketing I Social Media I Advertising I Linkedin: gamzenurluoglu